A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedd este az M1-en.

György László szerint a koronavírus-járvány miatt sokaknak felszabadult valamennyi ideje, sőt többen elveszítették az állásukat, így ezt a helyzetet ki lehet használni arra, hogy fejlesszék digitális ismereteiket, annak érdekében, hogy a XXI. században akár “a jég hátán is megéljenek”.

A május 25-én induló ingyenes felnőttképzésre az Újratervezés Program honlapján és a VALI vállalkozói információs weboldalon lehet jelentkezni.

Fontos megjegyeznünk, hogy a tanfolyamot bár ingyenes programozóképzésként is emlegetik, ennek elvégzése után a közelében sem lesz senki annak, hogy progamozó legyen. A képzés két hónapja alatt – heti 10-30 órányi tanulással – a résztvevők

  • elsajátíthatják a Windows operációs rendszer használatára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket;
  • megtanulhatják a hálózati eszközökkel és protokollokról kapcsolatos alapfogalmakat;
  • megismerhetik a különféle fejlesztési módszertani elemeket, a fejlesztésben részt vevő személyek feladatait és felelősségi köreit;
  • tisztába kerülnek a Git verziókövető rendszer működésével;
  • illetve elsajátíthatják a HTML, a CSS és Javascript alapjait.

Ezekből az ismeretekből a konkrét programozáshoz legközelebb az utóbbiak állnak, de fontos különbség, hogy a HTML és a CSS csak leírónyelvek, nem pedig programnyelvek. Kiismerésük arra jó, hogy utána weboldalakat készíthessen az ember.

A kurzus egy záróvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100 százalékos állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető informatikai képzések egyikén – programozni vélhetően ezek némelyikén lehet majd megtanulni.

- Hirdetés -