Rendkívüli ülést tartott csütörtök délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A tanácskozáson egyebek mellett kitértek a megye klíma-koordinációs szerepvállalásának hangsúlyosabbá tételére. Bánné dr. Gál Boglárka megyei közgyűlési elnök ismertette a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség létrehozásának fontosságát és céljait.

A szövetség megalapításáról tárgyaltak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének legutóbbi, február 25-ei ülésén is, amelyen határozat született a Klímavédelmi Szövetség létrehozásának szándékáról, valamint a Klímavédelmi és Energetikai Szakbizottság megalakulásáról.

– Klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímavédelem – nap mint nap halljuk és olvassuk ezeket a kifejezéseket, amelyek jelentésével már gyermekeink is tisztában vannak. Közismert, hogy a világ komoly környezeti problémákkal küzd, amelyek közül az egyik legsürgetőbb az éghajlatváltozás. Felmérések bizonyítják, a magyar társadalom egyértelmű többsége egyet ért azzal, hogy a klímavédelem a mindennapi életvitelünk megváltoztatásával kezdődik – kezdte a napirendi pont ismertetését Bánné dr. Gál Boglárka.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) legutóbbi, február 25-én tartott ülésén napirendre került a megyei önkormányzatok klíma-koordinációs szerepelvállalásának hangsúlyosabbá tétele. – A tanácskozás eredményeként mindannyian egyetértettünk abban, hogy a megyei önkormányzatoknak proaktív szerepet kell vállalniuk a klímavédelemben, erősíteniük kell koordinációs szerepüket az összehangolt, eredményes cselekvés érdekében – emelte ki az elnök. Hozzátette: a MÖOSZ Közgyűlése határozatban fogalmazta meg Nemzeti Klímavédelmi Szövetség létrehozását, rögzítve annak céljait.

- Hirdetés -