Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek azok akár gyalogosok, akár járművezetők, a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Ősszel és télen több tényező is korlátozza az optimális látási viszonyokat. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és saját magát a megváltozott körülményekre, amely más járművezetői magatartást követel meg.

A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon és természetesen a kerékpáron, aminek kötelező tartozékai a világítóberendezések (elől és hátul egyaránt), valamint a küllőprizmák is. Főként a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő áthaladásnál és az útpadkán történő haladás alkalmával lehet nagy jelentőségük. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése és ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

A LÁTNI ÉS LÁTSZANI ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KAMPÁNY 2012 ÓTA ÉVRŐL-ÉVRE NAGYOBB SIKERREL HÍVJA FEL A FIGYELMET TÁRSADALMILAG FONTOS TÉMÁKRA – ÉS AZ EGYÉN KIEMELT SZEREPÉRE A BALESETMEGELŐZÉSBEN.

A kampány fókuszpontjai:

1. BALESETMEGELŐZÉS – A kampány célja, hogy minél szélesebb körben legyen alapvető a közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési normák követése

2. FELKÉSZÜLÉS – A kampány a regisztrált partnerek segítségével lehetőséget biztosít az autósok számára, hogy felkészüljenek a közlekedésbiztonság szempontjából fokozottan veszélyes őszi/téli időszakra

3. FELELŐSSÉG ÖNMAGADÉRT ÉS MÁSOKÉRT – Törődj az egészségeddel! Törődj az autóddal! Törődj másokkal! Törődj a biztonsággal!

4. TUDATOSSÁG – A kampány célja a támogató partnerrel kapcsolatban álló társadalmi csoportok közlekedésbiztonság területén tanúsított attitűdjének megváltoztatása

5. FIGYELEM – Ne telefonálj vezetés közben! Mobilozz okosan!

Ősszel és télen a közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Előfordulhat, hogy jól ismerjük az adott útszakaszt ahol közlekedünk, ezért a megszokott sebességgel haladunk. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy az időjárás megváltozása, így például az évszak sajátosságai a köd, sűrű eső, felfagyások, kései pirkadat és korai szürkület miatt a látótávolság jelentősen csökken, az útburkolat csúszóssá válik. Az egyetlen megoldás az, hogy járművünk sebességet csökkentjük és amennyiben az szükséges, akár jóval a megengedett legnagyobb sebesség alatt közlekedünk. A gépjármű világítóberendezéseit egyre gyakrabban kell használni, ezért nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek. Az őszi- téli átállás időszakában célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű műszaki átvizsgálását.

Szervizkereső: ITT

- Hirdetés -