Megyénkben, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 2019. 4. naptári hetében 2019. január 21. – január 27. között a 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy kb. 6185 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel az előző héthez viszonyítva majdnem duplájára nőt a megbetegedések száma.

A megbetegedéseket valamennyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályainak ellátási területéről jelentették, a legtöbb megbetegedést ezen a héten is (az összes megbetegedés 28,2%-át) a Miskolci Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya illetékességi területéről, ahol az influenzaszerű megbetegedések száma 22 %-kal emelkedett (1745 fő) az előző heti adatokhoz képest (1360 fő). A morbiditás magas tartományba lépett.

A legmagasabb influenza aktivitás a Szerencsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya illetékességi területén volt, itt a betegek számában több mint kétszeres emelkedés figyelhető meg.
Az Edelényi Járási Népegészségügyi Osztálya illetékességi területén is csaknem kétszeres emelkedés figyelhető meg a betegek számában (1535 fő), az influenza aktivitás itt is átlépett a magas tartományba.
Az Encsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén a járvány intenzitása is magas tartományban mozog.
Mezőkövesdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály területén a járvány intenzitása az előző heti nagyon magas intenzitásról a 4. hétre  magas intenzitásúra mérséklődött.

Influenzaszerű megbetegedések előfordultak 2 kórház 1-1 osztályán, az illetékes népegészségügyi osztály járványügyi vizsgálatot végzett és virológiai mintavételezés történt, minden esetben influenza A  vírus igazolódott.

A 15 év felettiek körében (56%) minden korcsoport érintett volt. A legtöbb megbetegedést a 35-59 éves korosztályból (20,5%) jelentették, majd ezt követte a 15-24 éves (16,9%), a 25-34 éves (13,4%) és a 60 év feletti korosztály (5,0%).

A megbetegedések 44 %-a a 15 év alattiakat érintette. A legérintettebb továbbra is a 10-14 éves korosztály (16,1 %), majd ezt követi a 6-9 éves (15%), a 3-5 éves (10 %), az 1-2 éves (3 %) majd az 1 év alatti (0 %) korosztály.

Az influenzaszerű megbetegedések előfordulása miatt megyénkben látogatási tilalom lépett érvénybe a 3. héttől kezdődően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház egész területére, a Koch Róbert Kórház és Kazincbarcikai Kórház valamennyi osztályára vonatkozóan. Az Almási Balogh Pál Kórház területén részleges látogatási tilalmat rendeltek el, mely a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályt, Intenzív Osztályt, Gyermekgyógyászati Osztályt érinti.

- Hirdetés -