Kevesen tudnak arról, hogy most már az első házasoknak is jár adókedvezmény, még akkor is, ha nincs gyermekük. Korábbi években elképzelhetetlen volt, hogy pusztán a házasságkötéssel járjon bármilyen adókedvezmény. Az első házasok kedvezményéről nem csak a dolgozók, de még a munkáltatók és könyvelők sem tudnak sokszor, pedig már nem új a jogszabály. 2015. január 1-től van hatályban az új adóalap-csökkentő kedvezmény.

Az első házasok kedvezményét szinte bárki igénybe veheti, a lényeg, hogy a házaspár legalább egyik tagjának ez legyen az első házassága. A házasságkötésnek pedig 2014. december 31 után kell létrejönnie, vagyis a 2015. január 1 napján kötött házasság esetén már igénybe vehető a kedvezmény, a lényeg, hogy a házassági anyakönyvi kivonaton már 2015. január 1. vagy ez utáni dátum szerepeljen.

A házastársak havonta 5 000 forinttal csökkenthetik személyi jövedelemadójukat. Ezáltal az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 33 335 forinttal csökkenthető. A kedvezmény időtartama 24 hónap, abban az esetben is, ha időközben gyermek születik. Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekintetni. A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával is érvényesíthetik.

A jogszabály nem zárja ki a jogosultsági körből azt, ha az egyik félnek már jár a családi adókedvezmény és ezt követően összeházasodnak és így megigénylik az első házasok kedvezményét is.

Bővebb információ a NAV honlapján.

- Hirdetés -