A július 23-ai utolsó állomásával befejezte a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program 2021-2027-es pályázati időszakának adatgyűjtését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat. Ezzel a fejlesztési elképzelések összegyűjtése befejeződött. Az elmúlt napokban a megye 8 településére hívták össze azokat a kisebb-nagyobb csoportos egyeztetéseket, ahol a települési vezetőkkel együtt megkezdődhetett a tervezés.

2015 decemberétől a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében összesen 18 intézkedésre jelent meg pályázati felhívás Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései számára. A megyei önkormányzat közreműködésével több, mint 146 milliárd forintot fizettek ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásaiból. A program céljával összhangban a térségi gazdasági környezet fejlesztése a foglalkoztatás elősegítésére prioritás keretében volt a legtöbb megítélt támogatás, összesen 46 milliárd 510 millió forint.

A pályázati felhívások elsősorban gazdaságfejlesztés, foglalkoztatás, egészségügyi- és szociális infrastruktúra-fejlesztés, energetikai, környezetvédelmi és közlekedésfejlesztési témákban jelentek meg.

A sikeres megvalósítást követően a megyei önkormányzat a 2021-2027-es pályázati időszakra vonatkozó tervezést megkezdte. Az elmúlt néhány napban – az önkormányzat kezdeményezésére – a települések, gazdasági társaságok, civil szervezetek bevonásával a megyei fejlesztési elképzelések összegyűjtése zajlott. A megye 8 településére – Mezőkövesd, Edelény, Putnok, Mezőcsát, Hercegkút, Miskolc, Alsódobsza, Felsőzsolca – hívták össze azokat a kisebb-nagyobb csoportos egyeztetéseket, ahol lehetőség nyílt a települési vezetőkkel megkezdeni a tervezést.

A megyei önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a kapcsolattartást. Hiszen csak akkor tudunk produktívan együttműködni és valóban fejlődni, ha közösen és együtt gondolkodunk, valamint azonos jövőkép felé haladunk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elkötelezett abban, hogy az országgyűlési képviselőkkel közreműködve megvalósítsa ezt a munkát, hogy a vidékfejlesztés ne csak egy hangzatos kifejezés legyen.

A vidék 357 településével történő konzultáció befejezéseként az adatfeldolgozás folyamata következik. A következő napokban a Területfejlesztési Osztály munkatársai annak az anyagnak az összeállítását kezdik majd meg, amely a 2021-2027-es fejlesztési ciklus alapjait fekteti le megyeszerte.

A területi tervezés alapdokumentumainak aktualizálásán túl a következő időszak feladata a Kormány 1073/2020. (III. 5.) Korm. határozatával létrehozott „Creative Region” – Határtalan fejlődés Északkelet-Magyarország nemzeti, gazdasági és kulturális övezete fejlesztési tervének kidolgozása az érintett megyékre vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban már az elmúlt héten, pénteken volt egy megbeszélés Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Az egyeztetés fókuszában az Északkelet-Magyarország nemzeti gazdasági és kulturális övezetének fejlesztési tervéhez kapcsolódó gazdasági, versenyképességi együttműködés kialakítása állt.