Figyelembe véve az új típusú koronavírus járvány hatásait és veszélyeit, az új vírus elleni védekezés érdekében a járványügyi elkülönítés, járványügyi megfigyelés, járványügyi ellenőrzés, valamint a házi karantén alatt álló ingatlanhasználóktól a háztartásban keletkező hulladékot az alábbiak szerint szállítja el a BMH Nonprofit Kft.

Az Operatív Törzs, valamint az országos tisztifőorvos tájékoztatása alapján a háztartásban keletkező hulladékot dupla hulladékgyűjtő zsákba szükséges csomagolni. A fertőzések elkerülése érdekében a házi karanténban lévők mentesülnek a kötelező szelektív hulladékgyűjtés alól, a háztartásban keletkező hulladékot együtt kell gyűjteni a vegyes hulladékgyűjtő edényben – kivéve üveghulladék. Ennek oka, hogy a szelektív hulladék telephelyeken kézi válogatással kerül szortírozásra, ami növeli az ott dolgozók megbetegedésének kockázatát a szelektív hulladék válogatása során.

A hulladékot biztonságos, szakadásálló hulladékgyűjtő zsákba kell helyezni vagy dupla zsákot kell használni. Az önálló hulladékokat – pl. használt papír zsebkendő – nem szabad önmagában a hulladékgyűjtő edénybe dobni.

A hulladékgyűjtő zsákokat csomózással vagy megkötéssel kell lezárni, a hegyes és éles tárgyakat törés és átlyukasztás biztos eldobható tartályba kell csomagolni.
A zsákokat a lehető legbiztonságosabban kell tárolni, ezzel megelőzhető, hogy az állatok széttépjék és érintkezésbe lépjenek a hulladékkal.

A maszkokat, zsebkendőket, gumikesztyűt, papírtörlőt használat után műanyag zsákokban kell gyűjteni. Ezeket a zsákokat becsomózva, zárható fedelű kukába kell helyezni.

A szállításban résztvevő munkatársak és hozzátartozóik egészségének védelme érdekében csomagolás hiányában a közszolgáltató, illetve alvállalkozója megtagadhatja a hulladék elszállítását.

- Hirdetés -