Illusztráció

A nyári mezőgazdasági munkák velejárója, hogy sűrűbben találkozhatunk közútjainkon különböző mezőgazdasági gépekkel. Ebben az időszakban a rendőri ellenőrzések tekintetében is fokozottabb figyelem hárul rájuk.

A napokban Homrogd településen sikerült az Encsi Rendőrkapitányság kollégáinak kiszúrniuk egy ilyen MTZ 82 típusú munkagépet, amelyen még rendszám sem volt. Kiderült, hogy ezen kívül felelősségbiztosítással, illetve hatósági engedéllyel sem rendelkezik a traktor, sőt, alvázszám sem található rajta. A sofőrt ráadásul korábban eltiltották a vezetéstől, így egyáltalán nem vezethetett volna semmilyen járművet. A legnagyobb problémát azonban az jelentette, hogy a nevezettel szemben alkalmazott alkoholszondás ellenőrzés pozitív értéket mutatott, azaz ittasan ült a volán mögé.

Mivel az elfogyasztott italmennyiség a bűncselekményi értékhatárt meghaladta, így a járművezető ellen büntetőfeljelentés készült ittas járművezetés vétségének elkövetése miatt. Ez az eljárás jelenleg még folyamatban van. Szabálysértési feljelentés is készült ellene a felelősségbiztosítás és a hatósági engedély hiánya miatt, ennek eredménye 50.000 Ft. pénzbírság lett. Készült egy második szabálysértési feljelentés is a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történő vezetés miatt, melynek következményeként szabálysértési őrizetére került sor. Sofőrünk csaknem három napot töltött a rendőrség fogdájában, míg bíróság elé állhatott. Végül a Miskolci Járásbíróság gyorsított eljárása során 150.000 Ft-os pénzbírság főbüntetéssel sújtotta, és további 1 év időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Ismételten felhívja az Encsi Rendőrkapitányság a lakosság figyelmét a közlekedési szabályok fokozott betartására, amelyek nem csupán a járművezetőkre, de a közlekedés valamennyi résztvevőjére (gyalogosokra, kerékpárosokra stb.) vonatkoznak.

Az ittas vagy bódult állapotban vezetők nagy számára tekintettel hangsúlyozzuk ki különösen, hogy az alkohol és egyéb bódító/kábító hatású szerek fogyasztása már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Ilyen állapotban semmiképp ne vegyenek részt a közúti forgalomban, hiszen mindenkit épen, egészségesen várnak odahaza.