Az Encsi Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési programjának keretében a Kapitányság illetékességi területén bekövetkezett egy-egy szabálysértés, bűncselekmény ismertetésével kívánja felhívni a helyi lakosság figyelmét a járművezetők felelőtlen viselkedésének, a közlekedési szabályok be nem tartásának, adott esetben a járművezetők alkoholos befolyásoltságának következményeire.

Egy héten belül kétszer is sikerült az encsi zsaruknak kábító hatású anyagtól bódult állapotban lévő sofőrt lefülelniük.

Az első esetben az intézkedés alá vont személy járművének átvizsgálása során a rendőrök kábítószergyanús fehér port tartalmazó műanyag tasakokat találtak. A gépjármű vezetője maga is elismerte, hogy azt kábítószerként vásárolta, illetve, a járművezetés megkezdését megelőzően fogyasztott is belőle. Ezt az elvégzett drogteszt pozitív eredménye is alátámasztotta.

A másik sofőrünknek esélye sem lett volna, hogy megússza a lebukást, az intézkedő rendőrök szó szerint „szagot fogtak” az ellenőrzés során, ugyanis a megállított gépjárműből átható „fűszag” áramlott ki. Az alapos kutatás során a járműből, a sofőr csomagjából, illetve ruházatából több adag kábítószergyanús növényi származék került elő. A mennyiségből ítélve az intézkedés alá vont személy hosszabb időre kívánt bespájzolni a szerből, amellyel kapcsolatban ő is őszintén bevallotta, hogy korábban fogyasztott belőle. A drogteszt természetesen ezesetben is pozitív lett.

Mindkét gépjárművezető előállításra került a kapitányságra, vezetői engedélyük bevonásra intézkedtek, ellenük jelenleg büntetőeljárás van folyamatban.

Az elmúlt hétvégén folytatott un. „Ittas akció” sem telhetett el sajnálatosan találat nélkül, a rendőröknek alkoholtól befolyásolt állapotban lévő sofőrt is sikerült kiszűrniük az ellenőrzés során, aki ellen szintén eljárás van folyamatban. Befolyásoltságra sem volt szüksége azonban annak a meggondolatlan sofőrnek, aki szombaton okozott balesetet Selyeben. Miközben BMW-jével a megengedett 50 km/h-t jóval meghaladó sebességgel száguldott végig a településen, egy útkanyarulat mögött ugyan észlelte a megfordulni kívánó másik gépjárművet, azonban a nagy sebesség miatt képtelen volt korrigálni. Satufékezést követően többször megpördült, több helyen letarolva az árokpartot, illetve a vétlen sofőr autóját. Eközben a BMW minkét jobb oldali kereke kiszakadt a helyéről. Szerencsés módon személyi sérülés nem történt, így a sofőr szabálysértési eljárás keretében adhat számot a cselekményéről.

Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a közlekedési szabályok fokozott betartására, amelyek nem csupán a járművezetőkre, de a közlekedés valamennyi résztvevőjére (gyalogosokra, kerékpárosokra stb.) vonatkoznak.

A bódult állapotban vezetők nagy számára tekintettel hangsúlyozzuk ki különösen, hogy az alkohol és egyéb bódító/kábító hatású szerek fogyasztása már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Ilyen állapotban semmiképp ne vegyenek részt a közúti forgalomban, hiszen mindenkit épen, egészségesen várnak odahaza.

- Hirdetés -