A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni, és erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit.

Kiemelten fontos feladata a rendőrségnek, az ittas állapotban közlekedő, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása, ezáltal a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedők biztonságérzetének növelése és a zavartalan közlekedés biztosítása a húsvéti ünnepek alkalmával. 

A húsvét a családi összejövetelek és vendéglátás időszaka. Ezekben a napokban valósággal az egész ország útra kel és néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére emelkedik.  A közúti forgalom jelentős növekedése már alapvetően fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul az ünnepi időszak sajátos velejárója, az ittas járművezetések magas száma. 

A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók gyakran járnak együtt egy-egy koccintással, a szeszesital fogyasztás hatása pedig a közúti közlekedésre is kiterjed. Ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy csupán jóhiszeműen („Ennyi még nem árthat!”) alkoholfogyasztást követően ülnek a kormány mögé, vagy a „nyeregbe”. 

Az autósok mellett ugyanis fontos megemlíteni a kerékpárosokat is, akiknél az alkohol semmivel sem veszélytelenebb! Sőt! Már az egyensúly minimális megingása is súlyos balesetet eredményezhet!

Kérjük, hogy a gyermekeket, a kerékpárral és a gépjárművel érkezőket ne kínálják alkohollal!

Ebben az időszakban már megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a motoros társadalomra is, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor a motorosok is nagy számban kelnek útra. 

Felhívjuk a közlekedők figyelmét!    

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. 

Kérjük a Tisztelt Gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt. A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait. 

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy a Húsvéti Ünnepek alatti időszakban az Encsi Rendőrkapitányság fokozott ittasság ellenőrzéseket fog végrehajtani az ittas vezetők kiszűrése érdekében. 

Büntetésre az számíthat, aki nem tartja be a szabályokat! Kérjük, figyeljenek oda mind az előírásokra, mind pedig egymásra!

- Hirdetés -