Együtt lenni, együtt tenni jó! mottóval több száz településen mintegy nyolcszáz programmal várják az érdeklődőket május 7-től egy héten át a Közösségek Hete eseménysorozat keretében.  A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a közösségi kezdeményezések fontosságára – közölte az MTI-vel a szervezők nevében a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum csütörtökön.

A közlemény szerint az akcióra helyi közösségek, kulturális intézmények és civil szervezetek jelentkezhettek olyan programokkal, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre.

Közösségek Hete Szikszón

Szikszó városa is csatlakozott az országos Közösségek Hete programsorozathoz, melynek első helyszíne az újból megnyílt Bölcs Bagoly Könyvtár volt. Az ünnepélyes nyitóceremónia után Zsiga László kertmúzeumát csodálhatták meg a résztvevők, majd a nap zárásaként a Városi Uszoda kristálytiszta medencéjében merülhettek a búvárkodás iránt érdeklődők.

Közzétette: SIXO TV – 2017. május 23.

Közösségek Hete Szikszón 2017-ben

A projekt keretében meghirdetett tíz tematika közül a legnépszerűbb a rendezvénysorozat mottóját is adó Együtt lenni, együtt tenni jó! volt. A témára jelentkezők egy jó ügy érdekében közösen elvégzett tevékenység megvalósítását vállalták.
Az országos rendezvény keretében lesz falucsinosítás, közösségi faültetés, véradás, megszépülnek a közösségi terek, emellett a résztvevők adománygyűjtési akciókkal és véradással is fel szeretnék hívni a figyelmet a közösségi szerepvállalás örömére, hasznosságára. Több könyvtár is különleges programmal készül az eseményre, emellett lesz kastélytúra, fotókiállítás és rendhagyó irodalomóra is. Idén újdonság a közösség-be-vezető – szakmaismereti műhely, amit fiatalok számára rendeznek és a pályaválasztásához nyújtanak segítséget, kedvet csinálva egy-egy mesterséghez.
Az országos rendezvénysorozat hétfőn a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben kupolaépítéssel, kerékpáros felvonulással és kiállítás-megnyitóval veszi kezdetét.

Szikszón is várják a kilátogatókat a főtérre május 11-én 16:00-tól “EGYÜTT EGYMÁSÉRT!” – KIVÁLÓ KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ CÍM ÁTADÁSA ÉS “TAVASZI SZERETET ZSONGÁS” – FLASHMOB címmel.

1. A város közösségi életének fellendítéséért érdemben sokat tevő polgárunknak ünnepélyes keretek között átadjuk a ” Kiváló közösségépítő” címet immár hagyományként ezen a napon.

2. Tavaszi szeretet zsongás – össznépi villámcsődület (flashmob)
A polgármesteri köszöntő és a Kiváló közösségépítő cím átadása után meglepetésszerűen egy közös dal dobbantja meg a városlakók szívét.
Fiatalok, kórusok, táncosok, ovisok és iskolások, énekelnek és táncolnak egy hatalmas össznépi forgatagban.

3. Ezen a délutánon mindenkinek jut egy finom helyben sült lángos és hozzá egy üdítő ital.

A közlemény szerint idén a Közösségek Hete rendezvényei a Kulturális Örökség Európai Éve gondolatiságához és céljaihoz is kapcsolódnak, ennek jegyében számos program irányítja rá a figyelmet Európa, s ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, helyi értékeink megóvására.
A Közösségek Hete projekt átfogó célja, hogy segítse a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését – olvasható a szervezők közleményében.