Az országban egyedülálló módon segíti a 62. évet betöltött időseket Szikszó Önkormányzata. Minden állandó szikszói lakhellyel rendelkező- 2017 december 31-éig az  említett életkort betöltött személy 20 ezer forint értékű Szikszó Jegyet kap, amelyet helyi szolgáltatóknál lehet beváltani. A program már több éves múlttal rendelkezik. Tavaly indult útjára az a kezdeményezés, hogy a húszezer forintos utalvány mellé még egy ezer forint értékű úgynevezett Építsük együtt Szikszót utalványt is bevezettek.

Május 17-én a szikszói Bethánia Szeretetotthonban Füzesséri József polgármester személyesen adta át a jegyeket az ott élő idős embereknek. Köszöntőjében elmondta, hogy egy város életében kiemelkedően fontos, hogy odafigyeljen a közösség időseinek a tapasztalataira. Hiszen fejlődni és gyarapodni csak úgy lehet, ha tiszteljük a múltat. Szikszó gazdasági fejlődése lehetővé teszi évek óta, hogy támogatással is kifejezze tiszteletét az idős emberek felé. A Szikszó jegyet kezdetben csak helyi adókra lehetett felhasználni. Ma már elértek oda, hogy az adók mellett az önkormányzati cégek szolgáltatásaira, és az idén már két helyi élelmiszer bolttal is sikerült megegyezniük a jegyek beváltásra.

Füzesséri József arról beszélt is beszélt: Az Építsük együtt Szikszót támogatói utalvánnyal   történő bővítés mellett az szólt, hogy a helyiek így személyesen is tudják formálni a közösséget. A támogatói jegy ugyanis arra szolgál, hogy a város közérdekű ügyeit segítse.  A jeggyel rendelkezők bárkinek- civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek – odaadhatják azt, aki olyan kész programmal áll elő, ami a városban élőket szolgálja. Füzesséri József meggyőződése: a támogatói jegy megindít majd egy párbeszédet is a generációk között. A szülőkkel, nagyszülőkkel együtt beszélhetik meg a gyerekek a programokat. És hogyan lesz ebből fejlesztésekre fordítható összeg?  A jegyek összegyűjtése szeptember 15-ig tart, és ezután történik majd a kifizetés a gyűjtők számára arra a célra, amit a jeggyel rendelkezők támogattak.

A Bethánia Szeretetotthon lakói nevében Szögeczki József otthonvezető köszönte meg az önkormányzat támogatását. A szeretetotthon közössége abban állapodott meg, hogy a jótéteményt a saját eszközeikkel is meghálálják. Így a következő napokban Szikszó Önkormányzata képviselő testület tagjaiért fohászkodnak majd. Szokás az otthonban ugyanis az, hogy a déli ebédnél olyan célokért is imádkoznak, ami a közösséget szolgálja. 2012 óta minden nap imádkoztak azért, hogy a Bethánia Szeretetotthon épületének a külső munkálataira megszerezzék az anyagi forrásokat. Imájuk meghallgatásra talált, hiszen az idén ez megvalósul.

- Hirdetés -