Szikszó 2019. március 1-én ünnepelte várossá nyilvánításának 30. évfordulóját, ebből az alkalomból a város jelenlegi vezetősége nagyszabású ünnepséget szervezett, melyre meghívást kaptak mindazok, akik három évtizede szerepet játszottak abban, hogy a nagyközség megkaphatta a városi címet, és mindannyiuk számára emléklapot nyújtott át a város polgármestere.  

1989. március 1-én a Magyar Népköztársaság elnöki tanácsa Szikszó akkori nagyközséget várossá nyilvánította.  Így száz év elteltével, harminc évvel ezelőtt Szikszó újra városi rangú település lett – mondta Füzesséri József, Szikszó polgármestere.

1988-ban született meg az a tanácsi határozat, amelyben Szikszó akkori vezetése a várossá nyilvánítást kérte az országos szervektől. Az, hogy Szikszó újra városi rangot kapott, igazi csapatmunka volt.  Részt vettek a benne az 1985-ben megválasztott nagyközségi tanácstagok, de Panyik József akkori tanácselnök és Vantal Gyula tanácstitkár is fontos szerepet játszottak  abban, hogy ma Szikszó 30. születésnapját ünnepelheti a város.

Az elmúlt őszön adták ki azt a két kötetes művet, amelyet Dr. Farkas József jegyez, s amely megismerteti az olvasóval a város történetét, benne a geológiai kialakulástól az 1990-es évekig. A 800 oldalas műből az is kiderül, hogy Szikszó az 1400 évektől egészen a 19. század második feléig mezővárosként határozta meg önmagát.

Az elmúlt száz évben változatos közigazgatási formát élt meg, a megyeszékhelytől a faluig minden formában, viszont a városi rangját csak 1989 szerezte vissza. Ennek ismeretében még fontosabb értékké vált számunkra a városi jog. Köszönettel tartozunk tehát mindazoknak, akik dolgoztak, tettek érte – mondta el a város jelenlegi polgármestere.

Füzesséri József arról is beszélt, hogy a Szikszó30 rendezvénysorozattal méltóképpen ünnepli a város a 30 éves jubileumot. Azok, akik részt vesznek a pontgyűjtő akcióban egy BMW Minit nyerhetnek. A programsorozat fő támogatója a HELL ENERGY Magyarország Kft., amely a város stratégia partnere. Nemcsak a város által kezdeményezett fesztiválokat, hanem az egyesületek, civil szerveztek, egyházak közösségi rendezvényeit is az ünnepségsorozat részének tekintik. Jelenleg hatvan program csatlakozott a Szikszó30 rendezvénysorozathoz, amely január 26-án indult egy boksz gálával és december 24-én zárul. A szikszói állandó lakcímmel rendelkező lakosok – akik betöltötték a 18. életévüket – Szikszó30 programkártyát igényelhetnek, maximum ötöt. Aki az év során, harminc rendezvényen részt vesz, harminc pecsétet gyűjt, annak neve bekerül abba a kalapba, amelyből december 31-én rendezett szabadtéri szilveszteren kisorsolják azt a szerencsés nyertest, aki egy BMW Minivel gurul át a 2020-as évbe.

A Szikszó30 programsorozatról a www.szikszo30.hu oldalon, valamit a Szikszó30 hivatalos Facebook és Instagram oldalán tájékozódhatnak.

- Hirdetés -