Az Encsi Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési programjának keretében a Kapitányság illetékességi területén bekövetkezett egy-egy szabálysértés, bűncselekmény ismertetésével kívánja felhívni a helyi lakosság figyelmét a járművezetők felelőtlen viselkedésének, a közlekedési szabályok be nem tartásának, adott esetben a járművezetők alkoholos befolyásoltságának következményeire.

Hernádvécsén igazoltatták a rendőrök azt a gépjárművezetőt, aki ugyan józanul vezetett, de ezenkívül is volt oka bőven a hatóság tagjainak, hogy számon kérjék az illetőt, aki igazolni sem tudta magát az ellenőrzéskor. A nyilvántartás adatai alapján vezetői engedéllyel soha nem rendelkezett, ami miatt korábban is felelősségre vonták, így épp vezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

Ennek ellenére két héttel korábban megvásárolta azt a járművet, amelyet pillanatnyilag vezetett, ám erről az adásvételi szerződést nem tudta bemutatni, de nem tartotta magánál a forgalmi engedélyt sem.

A kollégák azt is megállapították, hogy az autót – amelynek érvényes gépjármű felelősségbiztosítása sincs – korábban kivonták a forgalomból.

Ezen hiányosságok mellé társult továbbá, hogy a sofőr sem a saját, sem a gyermekei biztonságát nem tartotta szem előtt, hiszen nem használt biztonsági övet, az öt éves és öt hónapos gyermekei pedig gyerekülés, illetve rögzíthető babahordozó nélkül utaztak a járműben.

A rendőrök a kivont gépjárműről levették a rendszámot, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt közigazgatási bírságot szabtak ki, a gyermekbiztonsági rendszerek használatának elmulasztása és a kötelező felelősségbiztosítás hiánya miatt pedig szabálysértési feljelentéssel éltek. Az eltiltás hatálya alatti vezetés okán szabálysértési őrizetbe vették a vétkes sofőrt, vele szemben gyorsított bírósági eljárásra került sor, amelynek eredménye 180.000 Ft. pénzbírság és további 12 hónap járművezetéstől eltiltás kiszabása lett.

Lakossági bejelentést követően ellenőriztek hatóságunk beosztottjai egy sofőrt Encs belterületén, aki szemmel láthatóan nem volt egészen ura a gépjárművének. Ennek oka pedig az a bűncselekményi értékhatárt jócskán meghaladó mennyiségű alkohol volt, amelyet a vezetést megelőzően elfogyasztott. A gépjárművezető nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, ugyanis egy héten belül már harmadszor kapták el hasonló állapotban. Első esetben akkor került a hatóság látókörébe, amikor Felsődobszán ittasan az árokban kötött ki járműjével.

Nála sem a befolyásoltság volt az egyetlen probléma, hiszen itt is hiányzott a vezetői engedély, illetve a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása, ráadásul a jármű – a futómű egy korábbi sérülése miatt – nyilvánvalóan alkalmatlan volt a biztonságos közlekedésre.

Ezesetben is bevonásra került a rendszám, illetve a forgalmi engedély, a járművezető pedig előállításra került a rendőrkapitányságra. A továbbiakban a már folyamatban lévő büntetőeljárása keretében adhat számot újabb cselekményéről is, illetőleg vele szemben – szintén nem először – szabálysértési eljárás kezdeményezésére is sor került.

Nem egészen egy évvel ezelőtt szenvedett Léh belterületén balesetet ittas voltából kifolyólag az a sofőr, aki a napokban ismételten megbukott az alkoholszondás ellenőrzésen. A vízelvezető árokba hajtva, egy beton kapubejárónak ütközve törte össze akkor az autóját, majd sérülései ellenére távozott a helyszínről. A tanulságos eset ellenére újból nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után ült be a kormány mögé, ám a rendőröknek Encs és Méra között sikerült tetten érniük, még mielőtt ennek komolyabb következményei lehettek volna.

A gépjárművezetőnek, ahogy korábban is, visszaesőként most újra büntetőeljárással kell szembenéznie, illetve esetében is lekerültek a rendszámok a gépjárműről, mivel a rendőrök a nyilvántartás adatainak ellenőrzése során megállapították, hogy autóját korábban hivatalból kitiltották a forgalomból.

Tekintettel arra, hogy korábban ezt a sofőrt is eltiltották már a járművezetéstől, esetében is szabálysértési őrizetbevételre került sor. A bíróság gyorsított eljárásra során 50.000 Ft. pénzbírságot és további 12 hónap járművezetéstől eltiltás szabott ki rá.

Ismételten felhívja az Encsi Rendőrkapitányság a lakosság figyelmét a közlekedési szabályok fokozott betartására, amelyek nem csupán a járművezetőkre, de a közlekedés valamennyi résztvevőjére (gyalogosokra, kerékpárosokra stb.) vonatkoznak.

A bódult állapotban vezetők nagy számára tekintettel hangsúlyozzák ki különösen, hogy az alkohol és egyéb bódító/kábító hatású szerek fogyasztása már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Ilyen állapotban semmiképp ne vegyenek részt a közúti forgalomban, hiszen mindenkit épen, egészségesen várnak odahaza.

- Hirdetés -